Page 45 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 45

imunoloških, metaboličkih i nutritivnih funkcija 42-44 . Ljudski   produkti mikrobioma takođe utiču na domaćina, odnosno,
            mikrobiom se sastoji od triliona bakterijskih, virusnih, glji-  utiču na ćelijske funkcije mnogih organa 8, 59 .
            vičnih i eukariotskih mikroorganizama, koji su prisutni na
            svim  barijernim  površinama .  Ljudski  crijevni  mikrobiom   Ishrana utiče na sastav mikrobioma, integritet crijevne
                                    45
            sastoji se približno od 1.150 vrsta bakterija, sa najvećim bro-  barijere i imunitet domaćina. Promjene u ishrani dovode do
            jem u nivou distalnog ileuma i debelog crijeva 46, 47 . Crijev-  disbioze, a disbioza dovodi do narušavanja intestinalne ba-
            ni mikroorganizmi žive u simbiotskom odnosu sa njihovim   rijere, imunološke aktivacije, zapaljenja i oštećenja tkiva, što
            domaćinima  i  značajno  učestvuju  u  ishrani,  imunološkom   može dovesti do IBD. Mehanizam kojim ishrana utiče na IBD
            razvoju  i  odbrani  domaćina 47-49 . Dodatno, mikroorganizmi   je još uvijek nepoznat, kao ni uticaj pojedinih vrsta hrane na
            crijevnog mikrobioma proizvode vitamin K, kofaktor zgruša-  tok bolesti 60, 61 .
            vanja krvi i kratkolančane masne kiseline (Short-Chain Fatty
            Acids, SCFA) . Neke crijevne bakterije (Bacteroidetes) u inte-
                      46
            reakciji sa bakterijama koje fermentiraju oligosaharide (Bifi-  Probiotici
            dobacterium) proizvode SCFA fermentacijom dijetalnih bilj-  Probiotici  se  definišu  kao  živi,  nepatogeni  pojedinačni
            nih vlakana. Dijetalna biljna vlakna su prirodno nesvarljiva   ili mješoviti mikroorganizmi u kulturi, koji u animalnom ili
            za ljude, ali je njihova fermentacija važna jer je proizvodnja   humanom domaćinu, imaju koristan efekat na poboljšanje
            SCFA neophodna za intestinalnu imunološku homeostazu i   crijevne mikrobne ravnoteže. Benefit se postiže prijeko ra-
            predstavljaju izvor energije za epitel sluzokože 48, 50, 51 . Mikro-  zličitih mehanizama, a pozitivni efekti jedne vrste mikroor-
            organizmi i njihovi proizvodi su takođe igrali ulogu u razvoju   ganizama se razlikuju od drugih vrsta ili sojeva. Probiotici
            i funkcionisanju imunog sistema . Komensalni mikroorga-  djeluju na smanjenje intestinalne pH vrijednosti, smanjenje
                                       46
            nizmi ne dozvoljavaju patogenima da kolonizuju i uđu u cri-  kolonizacije i invazije patogenih mikroorganizama i modifi-
            jeva zauzimajući prostor i konzumirajući hranljive materije,   kuju imunološki odgovor domaćina . Neki izvještaji ukazuju
                                                                                            62
            ali kada je mukozna barijera poremećena, komensalne bak-  na druge probiotske efekte kao što je smanjenje serumskog
            terije mogu da pređu epitel i postanu patogene, izazivajući   holesterola, povećanje mukoznog IgA, poboljšanje digestije
            imuni odgovor i naknadnu upalu .                    laktoze i zaštita od karcinoma debelog crijeva 8, 63, 64 . Klinički
                                      46
               Interakcija između mikroorganizama i njihovih domaći-  dokazi efekata probiotika su snažno potvrđeni prilikom lij-
                                                                                62
            na je složena. Ona uključuje prisustvo simbiotskih bakterija   čenja akutne dijareje . Najčešće primjenljivani probiotici su
            u blizini mukozne površine i izbjegavanje imunološkog si-  Lactobacilli spp. i Bifidobacterium spp. Primijenjeni probiotici
            stema da aktivira inflamatorni odgovor. U isto vrijeme imuni   bi trebalo da budu genetski stabilni i bezbjedni, te sposobni
                                                                                                    63
            sistem treba da zadrži svoju sposobnost da reaguje na inva-  da prežive pasažu kroz gastrointestinalni trakt .
            zivne patogene. Smatra se da je kod pacijenata sa IBD ova   Postoje dokazi da ima promjena u sastavu mikrobioma
            zaštitna reakcija narušena .                        kod pacijenata sa IBD, što je dovelo do mnogih pokušaja da
                                 52
               Intestinalni  mikrobiom  kod  pacijenata  sa  IBD  se  razli-  se probiotici koriste za modifikaciju crijevne flore kod ovih
            kuje od onog kod zdravih osoba i postoji povezanost izme-  pacijenata 8, 65 . Promjene mikrobioma kod IBD sastoje se od
            đu mikrobioma i statusa bolesti 42, 44, 53, 54 . Crijevna disbioza   povećanja  proinflamatornih  i  nagomilavanja  antiinflama-
            je stanje u kome je narušen sastav, raznovrsnost i funkcija   tornih vrsta, kao i povećanja raznovrsnosti bakterijske flore,
            crijevnog mikrobioma, sa negativnim implikacijama po do-  u poređenju sa zdravim osobama. Takođe, postoji razlika u
            maćina. Iako neke studije ukazuju na promjene viroma i mi-  sastavu mikrobioma u zavisnosti od toga da li je bolest u
            krobioma kod pacijenata sa IBD, većina studija je fokusirana   akutnoj fazi ili u fazi remisije 66, 67 . Utvrđeno je da je upotreba
            na bakterije 48, 55 . Pacijenti sa IBD imaju smanjenu biorazno-  antibiotika povezana sa povećanjem šanse da se dijagno-
            likost,  smanjenu  stabilnost i  ekspanziju nekih  bakterijskih   za Kronove bolesti postavi slučajno. Smatra se da do toga
            tipova. Broj mukolitičnih i patogenih bakterija je povećan,   dolazi  zbog  smanjenja  raznolikosti  crijevnih  mikroba  što
                                                                                                          68
            što dovodi do degradacije mucina i penetracije bakterija u   dovodi do narušavanja enterične imunološke funkcije . IBD
            crijevni zid 48, 56, 57 .                           se javlja u djelovima crijeva sa najvišom luminalnom kon-
                                                                centracijom  bakterija.  I  pored  toga  što  nije  identifikovan
               Utvrđeno je da je crijevni mikrobiom povezan sa mno-  specifičan patogen kao uzročnik IBD, pacijenti sa IBD češće
            go hroničnih bolesti domaćina, uključujući gastrointestinal-  imaju patogene bakterije u svojim crijevima u poređenju sa
                                                                              69
            nu  inflamatornu  bolest,  metabolička  i  neurološka  stanja,   zdravim osobama . Alteracije mikrobioma češće se nalaze
            kardiovaskularne  i  respiratorne  bolesti,  karcinom  kolona,   kod pacijenata sa IBD povezanim genima .
                                                                                                70
            reumatoidni artritis i mnoge druge 42,  44,  58 . Brojni faktori,
            spoljašnji  i  unutrašnji,  utiču  na  intestinalni  mikrobiom,   Iako je upotreba probiotika stara koliko i ljudska istorija
            među kojima su genetska predispozicija, rana intestinalna   i povezana sa upotrebom fermentisane hrane i fermentisa-
                                                                                                71
            kolonizacija tokom porođaja (u zavisnosti od tipa porođaja),   nih mliječnih proizvoda, kao što je jogurt , tokom nekoliko
            faktori životne sredine i životnog stila, kao što je vrsta ishra-  posljednjih decenija, ovi nalazi bili su korišćeni da opravdaju
            ne, izloženost antibioticima na početku života, ali bioaktivni   pokušaje manipulacije sa crijevnom mikroflorom. Probiotici
                                                                se koriste za liječenje različitih bolesti, kao što je putnička



            REVIJALNI RADOVI                                                  Galenika Medical Journal, 2023; 2(5):41-46.  43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50