Page 48 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 48

EFEKTI POLIFENOLA NA ZDRAVLJE LJUDI


              EFFECTS OF POLYPHENOLS ON HUMAN HEALTH



          Goran Belojević 1
          1  Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija  bolesti. Njihov antiviralni efekat zasniva se na:
                                                                 inhibiciji enzima helikaze koji je neophodan za virusnu

          Korespondencija sa autorom:                            replikaciju i rekombinaciju, smanjivanju oksidativnog
                                                                 stresa, virucidnom  efektu, interakciji sa strukturalnim
             Prof. dr Goran Belojević
                                                                 proteinima virusa i ometanju fuzije virusa sa
             Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Dr Subotića   membranom ćelija, smanjivanju inflamacije, podizanju
             starijeg 8, Beograd, Srbija
                                                                 imuniteta, smanjivanju disbioze u crijevima i u
             goran.belojevic1956@gmail.com                       plućima, ulozi prebiotika. Protektivni efekat polifenola
                                                                 u odnosu na kancer zasniva se na indukovanoj
                                                                 apoptozi, inhibiciji enzima matriks-metaloproteinaze
          Sažetak                                                koji omogućava metastaze, inhibiciji rasta tumora,
                                                                 inhibiciji angiogeneze. U pogledu mentalnog zdravlja,
          Polifenoli su hranljive materije koje ubrajamo u       polifenoli smanjuju rizik od nastanka depresije i ADHD
          fitohemikalije, jer se nalaze isključivo u namirnicama   (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), a povoljno
          biljnog porijekla. Dijele se na flavonoidne (flavonoli,   djeluju i na smanjivanje tardivne diskinezije kod
          flavanoni, izoflavoni, antocijanini, flavan-3-oli i flavoni) i   oboljelih od šizofrenije. Oni imaju i pozitivni efekat
          neflavonoidne (fenolne kiseline, hidrocinamati, elagitanini   kod dislipidemija, izazivajući smanjivanje nivoa LDL
          i elaginska kiselina, stilbeni, lignani, dihidrohalkoni i   holesterola i povećavanje nivoa HDL holesterola.
          kumarini). Istraživanja pokazuju da polifenoli imaju
          višestruke pozitivne zdravstvene efekte.               Polifenoli su fitohemikalije sa višestrukim pozitivnim
                                                                 zdravstvenim efektima. Oni djeluju u sinergizmu
          Ovaj rad ima za cilj da sistematizuje novije naučne    sa mikrobiotom crijeva. Epidemiološke studije
          rezultate o efektima djelovanja polifenola na zdravlje ljudi.  pokazale su da polifenoli snižavaju rizik oboljevanja
                                                                 od dijabetes melitusa tip 2, hipertenzije, infarkta
          Pretraživanje naučne literature publikovane u posljednjih   miokarda, cerebralnog insulta, virusnih oboljenja,
          20 godina na engleskom jeziku o zdravstvenim efektima   Parkinsonove bolesti, kognitivnih poremećaja,
          polifenola izvršeno je u bazi „PubMed“ korišćenjem     kancera, depresije i dislipidemija. U primarnoj i
          ključnih riječi: „polifenoli“; „mikrobiota“; „dijabetes   sekundarnoj prevenciji navedenih oboljenja može
          melitus “; „kardiovaskularne bolesti“; „kognitivne     se preporučiti nutritivna podrška ili suplementacija
          funkcije“; „virusne bolesti“; „kancer“; „mentalno zdravlje“ i   polifenolima.
          „dislipidemije“.
                                                                 Ključne riječi: polifenoli, mikrobiota, dijabetes
          Postoji uzajamni pozitivni uticaj polifenola i mikrobiote.   melitus, hipertenzija, infarkt miokarda, kognicija,
          Polifenoli utiču na sastav mikrobiote i to posebno na rast   virusne bolesti, kancer, depresija, dislipidemije
          korisnih mikrobiotskih sojeva. U epidemiološkim studijama
          polifenoli su pokazali protektivni efekat u odnosu na
          dijabetes melitus tip 2 sniženjem glikemije našte i
          glikoziliranog hemoglobina, smanjenjem insulinemije   Uvod
          i povećanjem insulinske senzitivnosti, smanjenjem     Pod  polifenolima  podrazumijevamo  hranljive  materije
          inflamacije i oksidativnog stresa u ćelijama. Smanjivanjem   koje se ubrajaju u fitohemikalije. Namirnice biljnog porije-
          krutosti arterija, oksidativnog stresa, inflamacije, endotelne   kla su isključivi nutritivni izvor polifenola. Njihova specifična
          disfunkcije, regulacijom produkcije azot monoksida i   karakteristika je da se relativni nedostatak u organizmu ne
          citokina, oni smanjuju rizik od oboljevanja od hipertenzije,   veže za specifičnu simptomatologiju. Stoga ne postoje vri-
          infarkta miokarda i cerebralnog insulta. Polifenoli   jednosti za preporučeni dnevni unos polifenola kao što je to
          djeluju pozitivno na kognitivne funkcije i egzekutivno   slučaj sa vitaminima i mineralima.
          funkcionisanje, a smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove



          46     DOI: 10.5937/Galmed2307046B
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53