Page 50 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 50
unos flavan-3-ola u leguminozama, čokoladi, crnom vinu, Polifenoli i kognitivne i
orašastim plodovima i čaju . Metaanalizom je pokazano da neurološke funkcije
14
redovna konzumacija crne čokolade sa flavan-3-olima sma-
njuje rizik oboljevanja od DM tip 2 za 31% . Drugom metaa- Metaanalizom je pokazano da zeleni, ali ne i crni čaj, re-
15
nalizom utvrđeno je da povišen unos antocijanina kupina- dovnom konzumacijom smanjuje rizik od kognitivnih pore-
stim voćem dovodi do značajnog sniženja glikemije našte, mećaja za 27%. Postoji i dozno zavisni efekat, pa se tako ri-
postprandijalne glikemije i glikoziliranog hemoglobina . zik od kognitivnih poremećaja smanjuje za 6% pri dnevnom
16
Resveratrol povoljno utiče na glikoregulaciju povećanjem unosu 100 mL čaja, za 19%, pri unosu 300 mL i za 29% pri
32
senzitivnosti na insulin . Ukoliko se konzumira voće bogato konzumaciji 500 mL čaja na dan . Ukoliko se konzumira jed-
17
polifenolima uz brzu hranu ili pekarske proizvode, smanjuje na šolja crnog ili zelenog čaja dnevno rizik od Parkinsonove
se inflamacija, postprandijalna glikemija i insulinemija 18, 19 . bolesti smanjuje se za 17%, bez naznaka o dozno zavisnom
smanjivanju rizika sa povećanjem broja konzumiranih šolja
čaja dnevno . Pokazano je da suplementacija sa oko 500
33
Polifenoli i kardiovaskularne bolesti mg flavan-3-ola dnevno dovodi do poboljšanja kognitivnih
funkcija pažnje i egzekutivnog funkcionisanja . Flavan-3-oli
34
Nađena je negativna korelacija između unosa polifenola povećavaju količine serumskog neurotrofnog moždanog
maslinovim uljem, orašastim plodovima i crnim vinom u Me- faktora (Brain-Derived Neurotrophic Factor, BDNF) koji je
diteranskoj dijeti i kardiovaskularnih događaja i opšteg mor- važan za diferencijaciju novih neurona i sinapsi u mozgu i
taliteta . Flavan-3-oli iz čokolade utiču povoljno na smanji- bolje kognitivne funkcije . Metaanalizom koja je obuhvatila
20
35
vanje rizika oboljevanja od infarkta miokarda, hipertenzije i 80 studija pokazano je da najveći efekat na kognitivne funk-
hiperholesterolemije . Redovna konzumacija čokolade bo- cije dugoročne memorije, brzinu mentalnog procesuiranja i
21
gate flavan-3-olima ispoljava i pozitivan efekat na smanjiva- raspoloženje imaju polifenoli iz kakaoa, ginkgo bilobe i bo-
nje krutosti arterija, čime se smanjuje rizik od hipertenzije . rovnica .
22
36
Metaanaliza je pokazala da osobe koje konzumiraju veće
količine crne čokolade sa flavan-3-olima imaju za 37% niži
rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i za 29% niži rizik Antiviralni efekti polifenola
od cerebralnog insulta u odnosu na one koji ne konzumiraju
ove namirnice . Druga metaanaliza pokazala je da povišen Antiviralni efekti polifenola zasnovani su na više meha-
15
unos antocijanina kupinastim voćem i crnim vinom značaj- nizama. To su: inhibicija enzima helikaze (koji je neophodan
no smanjuje nivo LDL holesterola i sistolnog pritiska . Re- za virusnu replikaciju i rekombinaciju), smanjivanje oksida-
16
sveratrol iz crnog vina ima antiinflamatorni i antioksidantni tivnog stresa, virucidni efekat, interakcija sa strukturalnim
efekat zasnovan na regulaciji produkcije azot monoksida i proteinima virusa i ometanje fuzije virusa sa membranom
citokina . Drugi pozitivan efekat resveratrola je usporava- ćelija, smanjivanje inflamacije i podizanje imuniteta i sma-
23
37
nje starenja aktivacijom sirtuola iz kvasca . Pored unosa njivanje disbioze u crijevima i plućima ulogom prebiotika .
24
resveratrola namirnicama, i suplementacija resveratrolom Polifenoli iz zelenog čaja (epigalokatehin galat) i crnog čaja
ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem u vidu sma- (teflavini) inhibiraju RNA, zavisnu RNA polimerazu koja je od
njivanja ukupnog holesterola i C-reaktivnog proteina, kao najvećeg značaja za replikaciju i transkripciju SARS CoV-2,
i sistolnog i dijastolnog pritiska . Kvercetin ima povoljan djeluju inhibitorno na strukturalne proteine SARS CoV-2,
25
efekat na endotelnu funkciju regulacijom vazoaktivnog azot ACE-2 receptore i receptor-vezujući domen na spajk prote-
38
monoksida i endotelina-1 . Suplementacija kvercetinom u inu . Stoga se čaj može preporučiti kao nutritivna podrška
26
dozi od ≥ 500 mg dnevno dovodi do značajnog pada sistol- u profilaksi COVID-19 i liječenju oboljelih. Pored efekta na
nog i dijastolnog pritiska i LDL holesterola 27,28 . Metaanaliza SARS CoV-2 epigalokatehin ima inhibitorni efekat na viruse
randomizovanih kontrolisanih studija pokazala je da resve- izazivače hepatitisa, zike, denge, ebole, influence, na rotavi-
ratrol značajno snižava nivo C-reaktivnog proteina u krvi rus i norovirus. Teaflavin inhibitorno djeluje na HIV, rotavi-
39
(37%), pa se zbog ovog antiinflamatornog efekta može pre- rus, virus influence i kalcivirus . Propolis sadrži polifenole
poručiti u nutritivnoj podršci liječenja oboljelih od kardiova- flavonoide i ispoljava inhibitorni efekat na Herpex simplex
skularnih bolesti . Resveratrol ispoljava povoljan efekat na virus tip 1 i tip 2 tako što sprečava njihovu penetraciju u ćeli-
29
40
endotelnu funkciju povećanjem dilatacije arterija izazvane je . Na virus influence inhibitorno djeluju antocijanini iz ku-
41
protokom i smanjenjem intraćelijskog adhezionog moleku- pinastog voća sprečavanjem replikacije u ćeliji , kao i resve-
la, što se može iskoristiti u suplementaciji kod oboljelih od ratrol iz kupinastog voća, blokadom enzima kinaze C koja je
42
kardiovaskularnih bolesti . Metaanaliza 10 opservacionih neophodna za replikaciju virusa . Na zika virus, resveratrol
30
studija, pokazala je da postoji dozno zavisni povoljan efekat iz kupinastog voća i crnog vina djeluje tako što inhibira vezi-
43
konzumacije zelenog čaja na smanjivanje rizika od intrace- vanje virusa za ćeliju i njegovu replikaciju unutar ćelije , dok
rebralne hemoragije i to za 6% sa svakom šoljom čaja (120 se inhibitorni efekat na denga virus zasniva na sprečavanju
44
mL) . njegove replikacije u ćeliji . Resveratrol sprečava vezivanje
31
respiratornog sincicijalnog virusa za receptore na ćelijama
respiratornog trakta , a takođe inhibira intraćelijsku repli-
45
kaciju virusa hepatitisa C . Inhibitorni efekat resveratrola
46
48 DOI: 10.5937/Galmed2307046B

