Page 49 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 49

Svaki polifenol ima najmanje jedan aromatski prsten i   Cilj ovog rada je sistematizacija rezultata, novijih nauč-
            jednu ili više prikačenih hidroksilnih funkcionalnih grupa .  nih istraživanja efekata polifenola na zdravlje ljudi.
                                                         1
               Polifenoli se klasifikuju u pet grupa: flavonoidi, fenolne   Pretraživanje  naučne  literature  publikovane  u  periodu
            kiseline, lignani, stilbeni i drugi polifenoli. Užom podjelom,   2002-2022.  na  engleskom  jeziku  o  zdravstvenim  efektima
            polifenoli se klasifikuju u flavonoidne (flavonoidi) i neflava-  polifenola izvršeno je u bazi „PubMed“. Ključne riječi u pre-
            noidne (ostale četiri grupe) . Flavonoidni polifenoli dijele se   trazi bile su: polifenoli; mikrobiota; dijabetes melitus; kar-
                                  2
            na  flavonole  (glavni  nutritivni  izvor  je  crni  luk),  flavanone   diovaskularne bolesti; kognitivne funkcije; virusne bolesti;
            (citrusno  voće),  izoflavone  (soja),  antocijanine  (borovnice),   kancer; mentalno zdravlje i dislipidemije.
            flavan-3-ole (crni čaj) i flavone (celer), što je detaljnije prika-
            zano u tabeli1 .
                        3
                                                                Mikrobiota i polifenoli
            Tabela 1.  Klasifikacija flavonoidnih polifenola (flavonoida)
                                                                  Poslije enzimske dekonjugacije polifenoli se manjim di-
               Podgrupa                                         jelom apsorbuju u tankom crijevu, a većim dijelom u kolonu.
               flavonoida   Predstavnici  Najbolji nutritivni izvori
                                                                Očuvana mikrobiota je od najvećeg značaja za nesmetanu
                                            Crni luk, crni čaj,
                Flavonoli    Kvercetin    zeleni čaj, orasi, bademi  apsorpciju polifenola. Mikrobiota ima ulogu u daljem razla-
                             Miricetin
                                                                ganju dekonjugovanih polifenola do fenolne kiseline u kom
                                                                                          5
                             Hesperidin                         obliku se oni apsorbuju iz crijeva .
               Flavanoni                  Citrusno voće, paradajz
                             Eriodiktiol
                                                                  Postoji uzajamni pozitivni uticaj polifenola i mikrobiote.
                             Daidzein
               Izoflavoni    Genistein     Soja, tofu, leguminoze  Polifenoli utiču na sastav mikrobiote i to posebno na rast
                                                                korisnih mikrobiotskih sojeva Bifidobacterium, Lactobacillus,
               Antocijanini  Cijanidin      Borovnice, kupine,   Akkermansia muciniphila i Faecalibacterium prausnitzii . Uko-
                                                                                                          6
                                            maline, crno vino
                                                                liko je ishrana bogata borovnicama, koje su bogate antocija-
                              Katehin     Crni čaj, zeleni čaj, crna
               Flavan-3-oli                                     nidima, dolazi do povećanja sojeva Lactobacillus acidophilus
                           Epikatehin galat  čokolada, lješnici, bademi
                                                                i Bifidobacterium u crijevima .
                                                                                      7
                             Luteolin
                Flavoni      Apigenin     Celer, biljna ulja, žitarice  S druge strane, da bi se na primjer ispoljio pozitivan uti-
                                                                caj izoflavona na kardiovaskularni sistem neophodno je da
            Izvor: Fraga CG, Croft KD, Kennedy DO, Tomás-Barberán FA The effects of polyphenols
            and other bioactives on human health. Food Funct. 2019;10(2):514-28.  se u kolonu pod uticajem mikrobiote izvrši konverzija daid-
                                                                zeina u ekuol. Pozitivan efekat izoflavona na zdravlje mo-
               U  neflavonoidne  polifenole  ubrajaju  se  fenolne  kiseli-  guć je stoga samo ukoliko se u sastavu mikrobiote nalaze
            ne (glavni nutritivni izvor je šipak), hidroksicinamati (kafa),   bakterije koje produkuju ekuol . U sinergiji sa mikrobiotom
                                                                                        8
            elagitanini i elaginska kiselina (tropsko voće), stilbeni (crno   crijeva polifenoli iz zelenog i crnog čaja mogu da uspore rast
            vino), lignani (sjemenke), dihidrohalkoni (jabuke) i kumarini   patogenih mikroorganizama i virusa influence, Hepatitis C
            (cimet), što je prikazano u tabeli 2 .              virusa i HIV .
                                       4
                                                                         9
            Tabela 2.  Klasifikacija neflavonoidnih polifenola
                                                                Polifenoli i dijabetes melitus tip 2
              Neflavonoidni   Predstavnici  Nutritivni izvori
               polifenoli
                                                                  Polifenoli stimulišu sekreciju insulina, proliferaciju beta
                                                                ćelija u Langerhansovim ostrvcima endokrinog pankreasa,
             Fenolne kiseline  Benzoeva kiselina  Šipak, cerealije, crni čaj
                                                                smanjuju  rezistenciju  na  insulin,  inflamaciju  i  oksidativ-
                          Hidroksicinamička                     ni  stres  u  ćelijama.  Epidemiološkim  studijama  dokazan  je
              Hidroksicina-  kiselina, kofeinska   Kafa, crno vino, crveno voće,
                 mati                     povrće, integralne žitarice  protektivni efekat polifenola na dijabetes melitus (DM) tip
                              kiselina
                                                                2  sniženjem  glikemije  našte  i  glikoziliranog  hemoglobina,
               Elagitanini i   Punikalagin,   Tropsko voće, malinasto voće,   smanjenjem insulinemije i povećanjem insulinske senzitiv-
               elaginska     kastalagin      orašasto voće
                kiselina                                        nosti, posebno antocijanina, resveratrola, galinske kiseline i
                                                                flavanona 10, 11 . Floretin iz jabuka je inhibitor natrijum-gluko-
                Stilbeni    Resveratrol     Crno vino, grožđe
                                                                za kotransportera u crijevima (SGLT-1) i u bubrezima (SGLT-
                                                                2), čime se smanjuje hiperglikemija . Kod oboljelih od DM
                                                                                            12
                Lignani   Sekoizolariciresinol  Sjemenke, cerealije
                                                                tip  2  polifenoli  povoljno  djeluju  na  regulaciju  endotelne
                                                                funkcije,  metabolizam  glukoze,  biomarkere  oksidativnog
              Dihidrohalkoni  Floretin         Jabuke           stresa,  koagulaciju,  metabolizam  holesterola,  a  postoje  i
                                                                drugi indirektni efekti koji se ostvaruju preko crijevne mi-
                Kumarini     Kumarin            Cimet           krobiote. Povoljno dejstvo na ublažavanje simptoma DM tip
                                                                2 ispoljavaju polifenoli iz kafe, čaja, jabuka i kakaoa . Na
                                                                                                          13
            Izvor: Corcoran MP, McKay DL, Blumberg JB. Flavonoid basics: chemistry, sources, mec-
            hanisms of  action, and safety, J. Nutr. Gerontol. Geriatr., 2012, 31, 176-19.  smanjivanje rizika oboljevanja od DM tip 2 utiče i povećan

            REVIJALNI RADOVI                                                  Galenika Medical Journal, 2023; 2(7):46-52.  47
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54