Page 76 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 76

kravljeg mlijeka, jaja, kikirikija, jezgrastog voća, soje, pšenič-  Alergija na proteine kravljeg mlijeka je najčešći klinički
          nog brašna, ribe i ljuskara (rakovi, školjke) 2, 3, 5, 9, 19, 22 . U če-  entitet u okviru tzv. „protein-senzitivnog sindroma“ koji se
          ste alergene spadaju pšenično brašno, kupinasto i citrusno   javlja u ranom djetinjstvu, prvenstveno u dojenačkom uzra-
          voće, med, sjeme susama, avokado, kivi, banana i mnoge   stu 13, 18, 26, 29 . Kod 1,5-3% odojčadi nastaje u sklopu vještačke
          druge namirnice ili njihovi dodaci 3, 23, 24 . Prema podacima iz   ishrane ili dohrane, a kod 0,4-0,5% putem majčinog mlije-
          Sjedinjenih Američkih Država i Zapadne Evrope, namirnice   ka . U oko 60% slučajeva uzrokovana je reaginskim (IgE) ti-
                                                               6
          koje najčešće izazivaju alergiju u dječjem uzrastu su krav-  pom preosjetljivosti, najčešće na β-laktoglobulin ili kazein .
                                                                                                           6, 7
          lje mlijeko (2,0-3,5%), jaja (1,3-3,2%), kikiriki (0,6-1,3%), riba   U  kliničkoj  slici  dominiraju  kožne  manifestacije  (ekcem,
          (0,4-0,6%) i jezgrasto (koštunjavo) voće (0,2%) 13, 18, 23, 26 . Aler-  perioralni  eritem,  urtikarija,  rjeđe  angioedem)  i  alergijski
          gija na proteine mlijeka, jaja, soje i pšeničnog brašna se u   proktokolitis/proktitis 18, 26 . Alergijski proktokolitis/proktitis i
          oko 80% slučajeva iščezava do pete godine, dok je alergija   ekcem su najraniji klinički entiteti u okviru alergije na pro-
          na kikiriki, jezgrasto voće i animalnu hranu iz mora, najčešće   teine kravljeg mlijeka 18, 31, 32 . Česte manifestacije alergije na
          trajnog karaktera 5, 18, 27 .                      antigene kravljeg mlijeka su gastroezofagealni refluks, ab-
                                                             dominalne kolike i opstipacija, dok su druge znatno rjeđe ili
             Alergija  na  bjelančevine  hrane  je  posljedica  defekta  ili   izuzetno rijetke 31, 33 . Nekad, jedini znak alergije na proteine
          insuficijencije  T-ćelijske  supresije  i  aktivacije  jedne  ili  više   kravljeg mlijeka može biti odbijanje mliječnih obroka ili side-
          hipersenzitivnih imunskih reakcija koje slijede kao odgovor   ropenijska anemija rezistentna na oralnu primjenu gvožđa 7,
          na antigensku stimulaciju . Prema klasifikaciji Kumbsa (Co-  13 . Senzibilizacija na proteine kravljeg mlijeka se može javiti
                               28
          ombs) i Gela (Gell) alergijske reakcije se diferenciraju u četiri   i u kasnijem djetinjstvu, iako mnogo rjeđe nego u dojenač-
          osnovna patogenetska tipa: 1) reaginski ili IgE posredovani;   kom uzrastu 13, 18, 23, 26 . Pored navedenih manifestacija, alergi-
          2) citotoksični; 3) imunokompleksni i 4) T-celularni .   ja na proteine kravljeg mlijeka se može ispoljiti i ostalim ma-
                                                  27
                                                             nifestacijama navedenim u tabeli . Isti spektar alergijskih
                                                                                        6-8
                                                             reakcija, bilo pojedinačnih ili kombinovanih, mogu uzroko-
          Kliničke manifestacije                             vati i antigeni druge hrane.

             Alergiju  na  hranu  karakteriše  veoma  širok  dijapazon   Tvrdnja da je alergija na hranu u 10-15% slučajeva odgo-
          kliničkih manifestacija, kako u pogledu zahvaćenih sistema   vorna za infantilne kolike, koje se viđaju kod 20-25% djece
          i organa, tako i težine ispoljavanja (tabela 1) 7, 8, 13, 18, 26, 29, 30 .   u prva tri-četiri mjeseca po rođenju, nema egzaktan dokaz.
          Najčešće su blažeg ili srednje teškog stepena, ali su moguće   Međutim,  senzibilizaciju  na  antigene  hrane  kao  uzrok  in-
          i izuzetno teške IgE reakcije, nekad i fatalne 23, 26-28, 30 . Anafila-   fantilnih kolika, bilo putem majčinog mlijeka ili direktnom
          ktički šok na hranu je u preko 50% slučajeva uzrokovan  ki-  ekspozicijom, treba uzeti u obzir ukoliko se radi o odojčetu
          kirikijem, ali treba imati u vidu da se on dešava i na ostalu   nasljedno  opterećenom  alergijskom  predispozicijom  i  ako
          visoko alergogenu hranu (orašasto voće, riba, školjka), pa i   ima atopijski dermatitis ili dodatne gastrointestinalne smet-
          onu, mimo tog spiska 23, 28 .                      nje, kao što su povraćanje i dijareja 34-36 .

             Prema  brzini  manifestovanja,  odnosno  patogenetskoj
          osnovi, alergijske reakcije mogu biti ranog (reaginskog) i ka-
          snog (nereaginskog) tipa . Reaginske promjene se javljaju   Dijagnostika
                              26
          unutar par minuta do dva sata poslije unosa alergena, a ne-  Dijagnoza alergije na proteine hrane se zasniva na de-
          reaginske kasnije, pretežno nakon 36-48 sati, nekad i poslije   taljnoj ličnoj i porodičnoj anamnezi, fizikalnom nalazu i od-
          više dana 7, 13, 26 . Iako su najčešće u prvih nekoliko minuta po   govarajućim laboratorijskim i drugim ispitivanjima u skladu
          ingestiji alergena, teške IgE reakcije, uključujući i anafilak-  sa tipom hipersenzitivnosti i vrstom smetnji ispitanika 7, 13, 26,
          tički šok, moguće su i više sati kasnije. Takođe, nereaginske   27, 30 . Kod bolesnika sa hroničnom dijarejom neophodno je
          reakcije, uglavnom T-ćelijske, mogu se manifestovati tek 1-2   isključiti druge uzroke, a kod onih sa nepodnošenjem mlije-
          nedjelje od antigenske ekspozicije. U većini slučajeva sreću   ka i deficit laktazne aktivnosti 13, 18 . Za potvrdu reaginske re-
          se kutane i gastrointestinalne smetnje, često udružene, dok   akcije na proteine hrane potrebno je uraditi kožnu probu i/
          su tegobe od strane drugih sistema ređe . Reaginske reak-  ili odrediti serumski nivo specifičnih IgE antitijela 7, 13, 26, 30 . Od
                                           27
          cije, bilo izolovane ili kombinovane sa drugim, čine najčešću   značaja je i nalaz većeg broja eozinofila u perifernom razma-
          patogenetsku osnovu alergije na hranu.             zu krvi . Eozinofilni ezofagitis i protein-senzitivna enteropa-
                                                                   5
                                                             tija  zahtijevaju  patohistološku  potvrdu 17,  30 .  Patohistološka
          Tabela 1. Kliničke manifestacije alergije na hranu  verifikacija  alergijskog  proktokolitisa/proktitisa  je  rijetko
              Kutane   urtikarija, angioedem, perioralni eritem, atopijski dermatitis, pruritus
                                                             neophodna. Bitan doprinos dijagnozi ima i povlačenje tego-
                       gastroezofagealni refluks, eozinofilni ezofagitis, eozinofilni gastritis,
                       protein indukovani enteritis, abdominalne kolike, protein indukovana   ba kod djeteta na eliminacionoj dijeti 13, 18, 30 .
           Gastrointestinalne
                        enteropatija, protein indukovani enterokolitis, protein indukovan
                             proktokolitis/proktitis, hronična opstipacija
                      rinitis, laringealni stridor, opstruktivni bronhitis, plućna hemosiderola
            Respiratorne
                                   (Heiner sindrom)
             Sistemske             anafilaktički šok
              Druge         otitis media, hiperaktivnost, insomnija, artritis

          74     DOI: 10.5937/Galmed2308074R
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81