Page 75 - GALENIKA MEDICAL JOURNAL
P. 75

ALERGIJA NA HRANU U DJEČJEM UZRASTU


                FOOD ALLERGY IN CHILDREN'S AGE



            Nedeljko Radlović
                             1
            Zoran Leković                                          kod djece najčešće prolazna, na pojedine
                          2, 3
            Vladimir Radlović                                      namirnice kao što su kikiriki, koštunjavo voće i
                             2, 3
            Petar Rosić                                            animalna hrana iz vode, ona je u visokom procentu
                       3
            Marija Mladenović                                      doživotna.
                              4
            Olga Radivojević
                            3
            Amar Elšeik 5                                          Ključne riječi: alergija na hranu, djeca, kliničko
                                                                   ispoljavanje, dijagnostika, preveniranje, liječenje,
            1  Akademija medicinskih nauka Srpskog ljekarskog društva, Beograd,
            Srbija                                                 prognoza
            2  Univerzitetska dječja klinika, Beograd, Srbija
            3  Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija
            4  Univerzitet „Singidunum“, Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih
            studija, Valjevo, Srbija                            Uvod
            5  Dom zdravlja Kovačica, Kovačica, Srbija
                                                                  Alergija  na  hranu  je  veoma  aktuelan  i  konstantno  ra-
                                                                stući zdravstveni problem savremenog čovečanstva . Češća
                                                                                                        1, 2
            Korespondencija sa autorom:                         je u razvijenim zemljama u odnosu na zemlje u razvoju, kao i
                                                                                                   1-3
               Prof. dr Nedeljko Radlović                       kod djece u poređenju sa odraslim osobama . Globalno po-
                                                                smatrano, javlja se kod 2–8% djece, i to pretežno u uzrastu
               Srpsko lekarsko društvo, Džordža Vašingtona 19,   odojčeta i malog djeteta . Poremećaj je u većini slučajeva
                                                                                   4, 5
               Beograd, Srbija
                                                                prolazne prirode i primarno pogađa nasljedno sklonu djecu,
               n.radlovic@botel.net                             najčešće odojčad, a posebno onu u prvom polugođu po ro-
                                                                đenju i na vještačkoj ishrani ili dohrani . Pored naslijeđene
                                                                                              6-8
                                                                predispozicije i razvojne nezrelosti gastrointestinalne anti-
                                                                genske barijere i imunoregulacije, naročito u stanju urođe-
            Sažetak                                             nog deficita imunoglobulina A (IgA), pojavi alergije na hra-
                                                                nu u najranijem uzrastu doprinose nedostatak vitamina D i
            Alergija na hranu je čest i sve prisutniji problem   omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, kako prije
            savremenog čovječanstva. Prisutna je u svim životnim   rođenja, tako i nakon toga, prekomjeran unos omega-6 ne-
            periodima, ali se najčešće javlja u prvim godinama   zasićenih masnih kiselina, crijevna disbioza kao posljedica
            po rođenju, a posebno kod nasljedno predisponirane   rođenja carskim rezom i antibiotske terapije majke pri kraju
            odojčadi na vještačkoj ishrani. Sklonost alergijskoj   trudnoće ili djeteta u prvim postnatalnim nedjeljama, rana
            reakciji je neselektivne prirode, te je alergija na hranu   dohrana ili vještačka ishrana, prerano uvođenje nemliječne
            često višestruka i u visokom procentu praćena sa    hrane i ponavljane crijevne infekcije 2, 7, 9-11 . Senzibilizacija na
            respiratornom i/ili kutanom hipersenzitivnošću. Zbog   proteine  hrane,  nekad  i  haptene,  najčešće  nastaje  direk-
                                                                tnom ekspozicijom, ali je moguća i putem majčinog mlijeka,
            antigenske srodnosti nekih vrsta hrane, kao što su   pa čak i transplacentarno 6, 12, 13 . Osim toga, do nje može doći
            leguminoze i jezgrasta voća ili kravlje i druga animalna   perkutano i inhalacijom 7, 14, 15 . Sklonost alergijskoj intoleran-
            mlijeka, alergija može biti i unakrsna. Najčešći alergeni,   ciji antigena hrane često je višestruka i u visokom procentu
            odgovorni za preko 80-90% slučajeva nutritivne alergije   ispoljena udruženim gastrointestinalnim, kutanim i respira-
            su proteini kravljeg mlijeka, jaja, kikirikija, jezgrastog   tornim manifestacijama 16-18 . Pored toga, usljed antigenske
            voća, soje, pšeničnog brašna i namirnica iz vode (ribe,   bliskosti  nekih  vrsta  hrane,  česta  je  i  unakrsna  alergijska
            školjke, lignje, rakovi). Poremećaj karakteriše veoma   reakcija, kao što je slučaj sa kravljim, kozjim i ovčijim mli-
            širok spektar kliničkih manifestacija. Moguće su i   jekom,  jajima  različitog  porijekla  (kokošje,  pačje,  guščije),
            veoma ozbiljne sistemske reakcije, nekad i fatalne.   jezgrastim voćem (orah, lješnik, badem, pistać), mahunar-
                                                                kama (kikiriki, soja, pasulj, grašak) ili unutar istih i različitih
            Dijagnostika nutritivne alergije se bazira na analizi lične i   animalnih namirnica iz mora (školjke, ribe, rakovi) 18-20 . Viđa
            porodične anamneze, kompletnom fizikalnom pregledu i   se i unakrsna alergija na kravlje mlijeko i goveđe meso ili
            laboratorijskim i drugim procedurama u skladu sa tipom   kokošje jaje i piletinu . Dokazano je da preko 170 namirnica
                                                                                21
            reakcije i vrstom manifestacija, a liječenje se bazira na   izaziva alergiju. Najčešći uzroci alergije na hranu, odgovorni
            striktnoj eliminacionoj dijeti. Mada je nutritivna alergija  za oko 80-90% neželjenih reakcija ovog tipa, jesu proteini


            REVIJALNI RADOVI                                                  Galenika Medical Journal, 2023; 2(8):73-77.  73
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80